Parool: Als de helmplicht er niet komt, is dat een blamage voor de gemeenteraad

26 september 2014

Amsterdam heeft te veel achterover geleund in het snorscooterdossier. Hoe kan een Amsterdams VVD-plan dat gesteund wordt door een VVD-minister sneuvelen?

‘Amsterdam heeft de afgelopen tijd heel duidelijk gemaakt waarom dit nodig is,’ zei wethouder Pieter Litjens (Verkeer) gisteren in deze krant in reactie op de Kamermeerderheid tegen de lokale helmplicht voor de snorscooter. Het plan van het stadsbestuur de snorscooter van het fietspad naar de rijbaan te verplaatsen dreigt nu te sneuvelen.

Maar is dat wel zo? Heeft Amsterdam Den Haag heel duidelijk gemaakt hoezeer de snorscooter zonder helm op het fietspad het Amsterdamse verkeer frustreert?

Zeker is dat de vorige Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes van de VVD, aangespoord door de vorige gemeenteraad, alles heeft gedaan om partijgenoot minister Melanie Schultz van Haegen te overtuigen van het nut van een lokale helmplicht. Hoewel Wiebes wel de mogelijkheid had de snorscooter van fietspad naar de rijbaan te sturen, wilde hij dit vanwege de verkeersveiligheid niet doen zonder helmplicht.

Toen de buit binnen was, heeft Amsterdam een cruciale fout gemaakt. College en gemeenteraad gingen er kennelijk van uit dat het, nu zelfs een VVD-minister overstag was, vanzelf goed zou komen met de helmplicht in de Kamer. Een typisch Amsterdamse fout. Het gevoel dat wat hier mis is, automatisch bekend en erkend is in heel Nederland, steekt wel vaker ten onrechte de kop op.

Groot risico
En dus dreigt de snorscooter, ondanks dat 80 procent te hard rijdt en het voertuig een groot risico is in het verkeer, op het fietspad te blijven. De Tweede Kamerfracties van PVV, CDA, VVD en SP zijn namelijk tegen een lokale helmplicht. Dat is allerminst bemoedigend, twee weken voor de stemming, maar ook wonderlijk. Waarom is de landelijke VVD, nu oud-wethouder Wiebes in het kabinet zit en Schultz de kant van Amsterdam koos, nog steeds tegen? Kennelijk wil VVD-Kamerlid Barbara Visser haar minister en de Amsterdamse VVD het signaal geven dat zij niet zomaar naar hun pijpen danst.

Er is echter nog een partij die haar handtekening heeft gezet onder het plan om de scooter naar met helm naar de rijbaan te sturen: de SP. Getuige de opmerkingen van Kamerlid Farshad Bashir heeft de Amsterdamse SP weinig moeite gedaan hem te bewerken. Misschien vertrouwden de SP’ers erop dat het met een VVD-wethouder en een VVD-minister aan de kant van Amsterdam wel goed zou komen. Toch een gekke gedachte voor zo’n linkse actiepartij.

Spoeddebat
Intussen dringt de tijd. Litjens en de raad hebben nog twee weken om Den Haag te bewerken. Dat kan via een spoeddebat, dat een signaal kan afgeven. Wellicht nog een beter idee: de betreffende Kamerleden hier een tochtje te laten maken op een smal fietspad begeleid door een aantal al dan niet opgevoerde snorscooters.

Als de lobby niet werkt, is dat niet alleen een blamage voor Litjens, maar ook voor de Amsterdamse gemeenteraad. Het wordt dan tijd voor drastische maatregelen. Zo kan het immers niet langer. D66-leider Jan Paternotte heeft tijdens de formatie gezegd dat de scooter hoe dan ook naar de rijbaan gaat. Desnoods zonder helmplicht. Nu maar afwachten of dit stadsbestuur dat wel aandurft.

Bron: Het Parool