Parool: Gemeenteraad roept Tweede Kamer op snorscooter van fietspad te weren

2 oktober 2014

De gemeenteraad heeft gisteravond bijna unaniem een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om toch akkoord te gaan met de lokale helmplicht.

De helmplicht moet het mogelijk maken dat de snorscooter met helm van het fietspad naar de rijbaan kan worden gestuurd. VVD-wethouder Litjens (Verkeer) zei de oproep, een initiatief van GroenLinks, te zien als een steun in de rug bij zijn lobby in Den Haag. ‘Ik ga duidelijk maken dat dit voor Amsterdam het beste is.’

Ook VVD en SP steunen de oproep, terwijl hun collega’s in de Tweede Kamer vooralsnog tegen de lokale helmplicht zijn. Alleen de eenmansfractie van het CDA steunde de oproep niet. Fractievoorzitter Marijke Shahsavari is geen voorstander van verschillende verkeersregels binnen en buiten de stad. Zij wil dat er meer wordt ingezet op handhaving.

Rijgedrag
Snorscooters op het fietspad zorgen door hun rijgedrag al sinds jaar en dag voor veel overlast en onveiligheid op de fietspaden. Zo is uit metingen gebleken dat 80 procent van de snorscooters de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur overschrijdt.

De gemeenteraad heeft eerder al ingezet op meer handhaving en campagnes om de snorscooter te bewegen tot beter rijgedrag. Maar volgens Litjens zijn snorscoters ‘onverbeterlijk in hun rijgedrag’. ‘Ook aan de mate waarin je handhaving kunt inzetten, komt een einde.’ De lokale helmplicht wordt 9 oktober in de Tweede Kamer behandeld. Volgende week gaat VVD-Kamerlid Barbara Visser, sleutelfiguur in het debat, een fietstocht maken in Amsterdam.

Bron: Het Parool