Telegraaf: FIETSERSBOND ZOEKT STEUN IN DE KAMER

7 oktober 2014

Overhandiging petitie Fietsersbond

’Snorscooter van fietspad af’

Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM, dinsdag

De Fietsersbond probeert met 9000 handtekeningen steun te krijgen in de Tweede Kamer voor het verbieden van snorscooters op fietspaden. Een aantal fracties aarzelt nog over dit voorstel. Zij vrezen voor de veiligheid van de maximaal 25 kilometer rijdende snorscooters tussen het autoverkeer en zien niets in een helmplicht.

Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond, vergelijkt de huidige situatie met de invoering van de maatregel ‘Brommers binnen de bebouwde kom naar de rijbaan’ in 1999: „Ook toen was men bezorgd over de veiligheid. Experimenten in Apeldoorn en Den Haag toonden echter aan dat het voor zowel fietsers als bromfietsers veiliger was. En voor fietsers werd het weer een stuk ontspannender, plezieriger en gezonder op de fietspaden.”

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderzocht dit voorjaar de effecten van de maatregel op de verkeersveiligheid en kwam tot de conclusie dat het aantal ongevallen met snorscooters aanzienlijk zal dalen.

Petitie
Binnen een week tekenden bijna 9000 mensen de petitie van de Fietsersbond, waarin gevraagd wordt aan de Tweede Kamer om de gemeente Amsterdam toestemming te verlenen de snorscooters naar de rijbaan te verbannen.
„Daarnaast deelden meer dan 300 fietsers hun – vaak schokkende – ervaringen met snorscooters op de fietspaden via www.scooteroverlast.nl. Aanleiding voor onze oproep zijn de berichten over Tweede Kamerleden die overwegen niet in te stemmen met de uitdrukkelijke wens van de gemeente Amsterdam om de snorscooters naar de rijbaan te laten gaan.”
Overmorgen bespreekt de Tweede Kamer de brief van verkeersminister Schultz waarin zij de gemeente Amsterdam hiervoor toestemming verleent.

Bron: Telegraaf
Foto: Ronald Bakker